În era Internetului, atacurile informatice sunt la ordinea zilei astfel încât utilizarea unei soluţii de securitate este esenţială, fie că este vorba de una avansată sau una gratuită. Sursa: SHUTTERSTOCK
Numărul programelor periculoase care circulă pe internet creşte cu o viteză uluitoare, fapt confirmat de majoritatea specialiştilor din domeniu.
"Fie că este vorba despre viruşi, troieni, viermi sau rootkits, malware-ul este în continuă creştere. Dacă acum câţiva ani, un utilizator putea avea câteva indicii că ar putea avea un virus în calculator (programele se încărcau şi rulau mai lent), malware- ul din ziua de azi se ascunde mult mai bine", potrivit lui Cătălin Cosoi, şef al laboratorului de ameninţări online BitDefender.
De aceeaşi părere este şi Teodor Cimpoeşu de la Kaspersky care afirmă că "atacurile informatice au devenit atât de complexe, încât singurul scop al infractorilor cibernetici este să fure totul şi orice". Utilizatorii români nu sunt obişnuiţi să plătească pentru programele de calculator, preferând să le pirateze. Ei bine, atunci când vine vorba de soluţii de securitate, aceştia au la dispoziţie şi programe antivirus gratuite. Există două categorii de suite antivirus gratuite: soluţii gratis, care oferă protecţie "esenţială", deci nu completă, şi variante limitate ale produselor comerciale.
Gratuit sau cu licenţă
Soluţiile complet gratuite, care oferă protecţie "esenţială", sunt gândite să te protejeze doar împotriva celor mai frecvente ameninţări, update-urile se fac de câteva ori pe zi, nu din oră în oră, protecţia oferită nu acoperă mai multe niveluri pe lângă cea pe bază de semnături. "Deşi unele soluţii de securitate gratuite oferă nivele de detecţie decente în anumite privinţe, ele se concentrează de obicei numai asupra unui anume tip de ameninţări. Acest lucru este inevitabil, pentru