În condiţiile în care Europa se luptă să aducă sub control criza datoriilor guvernamentale, cea mai mare temere este că una dintre cele mai importante bănci ale continentului s-ar putea prăbuşi, declanşând o panică financiară de genul celei care a dus la falimentul Lehman în septembrie 2008.
Politicienii europeni, hotărâţi să evite repetarea scenariului Lehman, sunt pregătiţi să recurgă la fonduri de bailout de sute de miliarde de euro pentru a preîntâmpina prăbuşirea oricărei bănci majore, scrie The New York Times.
Totuşi, semnele de întrebare privitoare la capacitatea băncilor europene de a face faţă crizei persistă, în condiţiile în care unele dintre acestea întâmpină dificultăţi în obţinerea de credite necesare pentru desfăşurarea operaţiunilor zilnice. Tensiunile din sistemul bancar au dus la scăderea abruptă a preţurilor acţiunilor marilor creditori, de la începutul lunii august creditori precum Societe Generale, BNP Paribas, UniCredit sau Deutsche Bank pierzând 30-40% din valoare.
La rândul lor, instituţiile financiare americane, temându-se de riscul unei contagiuni, sunt din ce în ce mai reticente în acordarea de credite pe termen scurt în unele cazuri şi îşi restrâng relaţiile cu băncile europene, mişcări ce ar putea exacerba problemele de finanţare ale băncilor europene. Turbulenţele din Europa s-ar putea extinde rapid dincolo de Atlantic şi, în plus, ar putea afecta economii deja fragile. "Această criză ar putea fi mult mai severă decât cea declanşată de Lehman Brothers", a declarat George Soros, invocând lipsa unui organism paneuropean care să facă faţă unei astfel de crize.
Europa îşi susţine băncile
Deşi nu au reuşit să calmeze pieţele, liderii europeni au luat o serie de măsuri pentru a evita un colaps de genul Lehman. Noi linii de credit au fost deschise de către Banca Centrală Europeană pentru i