Un eveniment de vazut o data in viata are loc zilele acestea: o stea aflata la 21 de milioane de ani lumina, in galaxia M101, explodeaza, devenind atat de stralucitoare incat va fi vizibila cu ajutorul binoclului. Obiectul este vizibil din toata emisfera nordica, in afara de Polul Nord, unde este zi.
Se preconizeaza ca apogeul stralucirii sale va fi intre 9 si 12 septembrie, cand lumina va fi mai puternica decat in oricare alt caz din 1954 incoace, dupa cum relateaza Daily Mail.
Motivul pentru care lumina va fi atat de puternica este acela ca steaua se afla o distanta mica fata de Pamant. Majoritatea evenimentelor de acest gen au loc la o distanta de peste 1 miliard de ani lumina.
Este posibil ca un eveniment similar sa nu aiba loc in urmatorii 100 de ani, explica dr. Mark Sullivan, specialist in astrofizica la Oxford. Desi stele mor zilnic, fiecare astfel de explozie fiind spectaculoasa, aceasta se deosebeste de celelalte prin faptul ca este cu mult mai luminoasa.
Explozia a fost detectata in luna august de catre cercetatorii de la Universitatea California, in Berkley, cu ajutorul unui telescop de 1,2 metri Samuel Oschin. De atunci, a devenit mai luminoasa cu fiecare minut ce a trecut, relateaza cotidianul britanic. Detectarea exploziei de timpuriu va face, cel mai probabil, ca aceasta supernova sa fie cea mai studiata din istorie.
Supernovele de acest tip, clasificate ca Type 1a, apar cand o stea pitica foarte densa, de marimea Terrei, dar cu o masa mai mare decat a Soarelui, explodeaza. Explozia face ca materia sa fie improscata in toate directiile, ducand la formarea altor stele sau planete. Asemenea evenimente ofera oamenilor de stiinta informatii esentiale asupra felului in care Universul se extinde.
O explozie chiar mai spectaculoasa a avut loc in 1572, cand a fost viziliba cu ochiul liber