Pe 11 septembrie 2001, cu patru atacuri sinucigaşe, membrii reţelei teroriste Al-Qaida au şocat SUA şi lumea întreagă. Patru avioane de linie au fost deturnate. Trei au distrus clădirile simbol ale SUA World Trade Center din New York şi Pentagonul din Washington. Al patrulea s-a prăbuşit fără a-şi atinge ţinta, Casa Albă, numai datorită curajului echipajului şi călătorilor. În total, în aceste atentate au murit 2.976 persoane, scrie Les Echos. Au trecut zece ani, dar evenimentele au lăsat răni adânci, încă dureroase. Ce s-a schimbat de atunci?
"Lumea s-a schimbat într-un mod notabil, în măsura în care violenţei i s-a răspuns cu violenţă. În numele securităţii s-au îngrădit drepturi civile. În mod ironic, pentru cetăţenii marilor democraţii proiectul lui Usama bin Laden a reuşit pentru că le-a făcut viaţa mai dificilă. Democraţia arată mai prost decât înainte de 11 septembrie", spune analistul politic Daniel Barbu.
SUA, cea mai mare putere economică şi militară a lumii, par că s-au îmbarcat într-un război fără limite împotriva terorismului, iar un copil de trei ani figurează pe o listă cu persoane cu risc a guvernului american doar pentru că are un nume cu semnificaţii profunde pentru lumea islamistă.
Cea mai izbitoare schimbare este apariţia în SUA a unei mentalităţi de garnizoană, spune Robert Crews, expert în reţele musulmane al prestigioasei Universităţi Stanford.
Război fără sfârşit
"În numele securităţii, Washingtonul s-a îmbarcat în 2001 într-un război fără limite, fără sfârşit. Politicienii au cerut intervenţii în Afganistan, Irak, Pakistan, Yemen şi Libia pentru siguranţa Americii. Între timp, aceste politici au adus moartea a sute de mii de irakieni şi a zeci de mii de afgani. Domneşte o stare perpetuă de haos", explică Crews.
SUA au devenit mai intolerante şi mai puţin curioase în legătură cu lumea din afara zidu