Romania si alte opt tari din UE au demarat la 1 ianuarie 2011 un proiect pan-european de implementare a serviciului eCall, sistem ce presupune echiparea autovehiculelor cu un modul care sa apeleze automat serviciul de urgenta 112 si sa indice locul producerii accidentului, a precizat pentru HotNews.ro Adrian Fulea, purtatorul de cuvant al STS, administratorul serviciului 112 in Romania. Comisia Europeana a facut joi primul pas pentru introducerea la nivelul UE a acestui sistem, lansand o recomandare ca sistemul sa fie instalat in toate noile autoturisme si vehicule usoare incepand din 2015.
VIDEO Sistemul eCall:
"De la 1 ianuarie 2011, a fost demarat oficial proiectul pan-european de implementare a serviciului eCall, denumit HeERO, in baza unui acord de finantare semnat intre ERTICO, liderul de consortiu, si Comisia Europeana al carui beneficiar este si administratorul Sistemului national unic pentru apeluri de urgenta (SNUAU) - Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS). In cadrul proiectului HeERO, Romania face parte dintr-un consortiu alaturi de 8 tari europene in care vor mai fi dezvoltate alte sisteme pilot. Proiectul va fi derulat pe o perioada de 36 de luni, a declarat Adrian Fulea, purtatorul de cuvant al Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), administratorul serviciului 112 din Romania.
Adrian Fulea a mai declarat ca "la sfarsitul acestui proiect, Romania va fi capabila sa implementeze sistemul eCall prin care vor fi alertate toate dispeceratele de urgenta (Ambulanta, Pompieri, Politie), care vor primi date exacte despre un eventual accident auto".
Datele Comisiei Europenearata ca alaturi de Romania in proiect mai participa opt tari UE (Cehia, Finlanda, ermania, Grecia, Italia, Olanda si Suedia) si Croatia. Bugetul total al acestui proiect este de 10 milioane de euro, din care finantarea UE este de