MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24
Evolutia bolii Crohn variaza foarte mult de la o persoana la alta, de la formele asimptomatice, prezente la unii pacienti, pana la formele recurente, cu simptome traduse prin durere abdominala, diaree si febra.
Astfel, episoadele de durere abdominala, consecutive ingestiei de alimente, pot conduce spre evitarea mancarii, datorita disconfortului, iar episoadele diareice pot fi debilitante, pana la punctul malnutritiei severe. Din pacate, tocmai intr-o asemenea situatie se gaseste si mama dvs., motiv pentru care a si fost necesara spitalizarea.
Mai mult, complicatiile bolii Crohn pot fi, si ele, multe si variate, plecand de la aparitia fistulelor si fisurilor anale (interne si externe), obstructia progresiva a intestinului subtire, hemoragiile intestinale, pana la simptome neasociate cu tractul digestiv, care pot consta in inflamatii la nivel articular si ocular, aparitia calculilor renali sau vezicali, si chiar inflamatia ductelor biliare (colangita sclerozanta).
Trebuie mentionat ca nu exista un tratament care sa vindece boala Crohn, ci doar proceduri terapeutice care vizeaza diminuarea inflamatiei intestinale si care pot duce la ameliorarea simptomelor cu perioade lungi de remisie. Ma refer aici la medicamentele antidiareice si, in cazul unei boli mai active, la medicamentele antiinflamatorii (ex. Sulfasalazina). Daca nici Sulfasalazina nu este eficienta sau nu este bine tolerata, se pot utiliza medicamente mai noi, care actioneaza in mod asemanator, cum sunt mesalamina sau olsalazina. Mesalamina este disponibila si sub forma de supozitoare sau clisme, ambele forme fiind utile cand boala este limitata la nivelul partii inferioare a colonului sau la nivelul rectului.
Corticosteroizii (prednisonul, metilprednisolonul) sunt pr