Spre sfarsitul verii si inceputul toamnei, natura scoate din camarile ei cele mai puternice legume si fructe, pentru a ne ajuta sa trecem cu bine vicisitudinile sezonului rece care va veni.
In zilele acestea de inceput de septembrie, campurile, viile si livezile sunt pline de roade ale pamantului, care se vor dovedi de un real folos celor care vor sti sa profite de ele. Mai ales fructele de toamna, in special pepenii galbeni si rosii, sunt eroii nostri de astazi, pe care ne grabim sa vi-i prezentam. Niste eroi trecuti in rezerva ce-i drept, dispretuiti si uitati ca medicament, pentru ca sunt prea cunoscuti, consumati si prea ieftini. Pacat, pentru ca valoarea lor vindecatoare nu este de neglijat. Energizante si depurative, cele doua feluri de pepeni isi merita apelativul de "maturi ale organismului", deoarece prin ingerarea lor sunt introduse in organism cantitati impresionante de lichide, care spala ca un torent toxinele. In plus, fiind intotdeauna consumati proaspeti, pepenii au acea forta purificatoare specifica alimentelor vii.
Pepenele rosu
(Citrullis lanatus)
Originile acestui fruct se afla in Africa de Sud, in zonele semidesertice, unde si acum cresc anumite varietati de pepeni salbatici. Pentru populatiile indigene, miezul rosu al pepenelui, care contine aproape 95% apa si restul zaharuri si nutrienti, a fost de nenumarate ori salvarea la vreme de seceta si foamete. De aceea, pepenele rosu a si fost luat in cultura, cu 4000 de ani in urma, cand primele plantatii au aparut pe valea Nilului. In Europa, acest fruct a patruns inca din vremea antichitatii, diferitele sale varietati ajungand si pe actualul teritoriu al Romaniei. Pana acum jumatate de deceniu, varietatea cea mai raspandita avea culoarea cojii de un verde inchis si era aproape perfect sferica, fiind de curand inlocuita de pepenele cu coaja verde deschis, mai pro