Microsoft a avut un acord cu dictatorul tunisian Zine El-Abidine Ben Ali, care includea si oferirea codului sursa pentru programele companiei, potrivit unor telegrame facute publice de WikiLeaks.
Conform unei telegrame trimise de ambasada americana in Tunis pe 22 septembrie 2006, Microsoft isi dorea atat de mult sa determine guvernul tunisian sa renunte la programele de tip open-source incat a infiintat un "program despre criminalitatea cibernetica", prin care instruia fortele de ordine tunisiene, relateaza ZDNet.
In telegrama, oficialii ambasadei americane precizau ca exista riscul ca programul de intruire si cunostintele astfel capatate sa fie folosite pentru opresiunea poporului tunisian.
"Prin programul despre criminalitate cibernetica, Microsoft va instrui oficialii guvernului din Ministerele de Justitie si Interne cum sa utilizeze computerele, Internetul si cum sa se lupte impotriva acestui tip de criminalitate. Ca parte a programului, Microsoft va furniza guvernului Tunisiei sursele cod originale pentru programele sale", scria in telegrama.
"In teorie, imbunatatirea fortelor Guvernului Tunisiei prin instruire IT este un lucru pozitiv, dar, avand in vedere interferenta pe care o are in folosirea Internetului, exista intrebarea daca nu va se vor folosi de aceste cunostinte pentru a-si monitoriza proprii cetateni", se mai arata in telegrama publicata de WikiLeaks.
De altfel, se precizeaza si faptul ca, pentru Microsoft, "beneficiile sunt mai mari decat costurile".
Parteneriatul dintre Tunisia si Microsoft a fost semnat la un forum din Africa de Sud, in iulie 2006. Acesta prevedea si infiintarea unui centru de inovatie in Tunisa, pentru productia locala de software. De asemenea, Microsoft a fost de acord sa ofere instruire si persoanelor handicapate din Tunisia, probabil la cererea sotiei dict