Mai mulţi deputaţi bulgari au sesizat Curtea Constituţională în legătură cu o lege controversată care le interzice foştilor agenţi şi colaboratori ai serviciilor secrete comuniste să ocupe posturi diplomatice de rang înalt, relatează AFP, citat de Mediafax.
"Nu le puteţi nega cetăţenilor bulgari dreptul de a ocupa anumite posturi în cadrul Ministerului de Externe", a declarat deputatul socialist Luben Kornezov, fost judecător în cadrul Consiliului Constituţional, unul dintre cei 56 de deputaţi ai opoziţiei.
Această excludere prevăzută de lege este "neconstituţională" şi "duce o politică de lustraţie", a denunţat Iunal Lufti, un deputat din cadrul partidului minorităţii turce, care susţine sesizarea Curţii Constituţionale.
Acest scandal a început în decembrie, când Comisia pentru studierea dosarele fostelor servicii secrete comuniste a dezvăluit că 40 la sută dintre ambasadorii şi conducătorii misiunilor bulgare din străinătate au avut legături cu fostele servicii secrete la începutul carierei lor diplomatice.
Ministrul de Externe, Nikolai Mladenov, a promis să îi va retrage din funcţii şi a rechemat pe mulţi dintre ei la Sofia, pentru "consultări". Ulterior, el s-a angajat că va dispune retragerea tuturor diplomaţilor în cauză până la sfârşitul anului.
Preşedintele Gheorghi Părvanov, care este ostil legii, s-a opus destituirii lor din funcţii.
Parlamentul a validat controversata lege la 1 septembrie, în pofida opoziţiei lui Părvanov.
În ultimii 20 de ani, Curtea Constituţională bulgară a respins şapte încercări de limitare a accesului foştilor colaboratori sau agenţi ai Dărjavna Sigurnost (DS, Securitatea de Stat) la anumite posturi publice.
Mai mulţi deputaţi bulgari au sesizat Curtea Constituţională în legătură cu o lege controversată care le interzice foştilor agenţi şi colaboratori ai serviciilor secrete comuniste să o