Planul celor doi campioni energetici naţionali a picat. Locul lor este luat de două complexuri energetice pe cărbuni. Până pe 1 octombrie 900 de oameni sunt concediaţi colectiv de la CNH. Singurele mine viabile ale CNH se alătură unor termocentrale. CNH intră în insolvenţă anul acesta. După ani de bâlbâieli privind reorganizarea sectorului energetic autorităţile spun că în câteva luni va avea loc schimbarea la faţă a mineritului.
Cărbunii revin în atenţia guvernului, după ce ani întregi mineritul a devenit un fel de oaie neagră a industriei energetice, subvenţiile insuficiente, acumularea de datorii şi lipsa investiţiilor aducând principalele companii de profil în pragul unor pierderi de sute de milioane de euro şi a unor de datorii de miliarde.
Toate acestea s-au întâmplat chiar şi în contextul în care cea mai abundendă resursă energetică a României rămân tot cărbunii, peste 30% din energia produsă find bazată pe acest combustibil, în timp ce petrolul şi gazele vor dispărea în mai puţin de 20 de ani.
Sub presiunea FMI, autorităţile spun că finalul acestui an va aduce o adevărată revoluţie în această industrie, în contextul în care până acum reorganizarea sistemului energetic s-a făcut doar pe hârtie.
Noile promisiuni
Compania Naţională a Huilei (CNH), care numai anul trecut a ajuns la pierderi de aproape 152 de milioane de euro şi la datorii de peste un miliard de euro, este firma care va trece prin cele mai drastice schimbări. Odată cu acestea, planul înfiinţării celor doi giganţi energetici, Electra şi Hidroenergetica, un proiect născut în mandatul fostului ministru al economiei Adriean Videanu, va fi abandonat. Locul său va fi luat de două complexuri energetice. Unul va cuprinde SNLO şi Complexurile Energetice Turceni, Rovinari şi Craiova, urmând să fie numit Complexul Energetic Oltenia, iar celălat va cuprinde CNH şi termocent