Vreau sa remarc deschiderea unei expozitii CERN la Bucuresti, la Biblioteca Centrala Universitara, deschisa pana la sfarsitul acestei luni. Cu aceasta ocazie se face o prezentare a acestui centru international de cercetare si a problemelor aflate in studiu in momentul de fata.
In cele de mai jos am inclus o prezentare facuta la deschiderea expozitiei, cat si o serie de intrebari la care se cauta raspuns prin cercetarile de la CERN.
CERN, Laboratorul European de Fizica Particulelor, este unul dintre cele mai mari centre de cercetare științifică fundamentală ale lumii. Aici, cele mai mari și mai complexe instrumente științifice sunt folosite pentru studierea constituenților materiei — particulele fundamentale. Urmându-și scopul de a afla din ce este făcut Universul și cum funcționează el, la CERN și în colaborările inernaționale, fizicienii și inginerii construiesc acceleratori și detectori care fac să avanseze frontierele tehnologiei.
La CERN lucrează aproape 2400 de oameni iar bugetul său este de aproximativ 1 miliard de Franci Elvețieni pe an. Echipa științifică și tehnică a Laboratorului proiectează și construiește acceleratori de particule și asigură funcționarea lor continuă. Ei ajută de asemenea la pregătirea, desfășurarea și interpretarea datelor furnizate de experimente științifice complexe.
CERN a fost înființat în 1954 și se află la Geneva, de o parte și de alta a frontierei franco-elvețiene. A fost una dintre primele colaborări europene și acum are 20 de state membre. Din 2010 România a obținut statutul de candidat pentru aderare la CERN, dar fizicienii români au participat încă din anii 1950 la experimentele de la CERN.
Intrebari curente:
Intro) Universul nostru, vast și rece… Din ce este el făcut? Cum a început? Care este destinul său?
Big Bang) De mii de ani lumea nu a încetat să-și pună aceste întrebări. LHC ne v