Lucrătorii asiatici îşi strigă nemulţumirile la numai aproape o săptămână de la ultimul protest. La sfârşitul lunii august, muncitorii chinezi ieşiseră la fel în stradă, dar protestul lor a durat puţin timp, fiind calmaţi de agenţii firmei de pază de la şantierul Palas.
Ora 12.30: Într-un comunicat de presă emis de reprezentanţii Palas se explică faptul că muncitorii chinezi au oprit lucrul din cauza unor neînţelegeri cu subantreprenorul chinez care i-a contractat.
„Timp de aproape două săptămâni, perioadă în care au avut loc discuţii între angajator şi proprii salariaţi chinezi, muncitorii au refuzat categoric să presteze servicii, dar au beneficiat de cazare şi hrană gratuite, asigurate de managementul chinez şi de antreprenorul general de la Palas.
De trei zile, personalul bucătăriei refuză să le gătească colegilor chinezi. Deşi nu mai avea nici o obligaţie contractuală, antreprenorul de la Palas a asigurat, de 3 ori pe zi, pâinea. Conflictul a pornit de la faptul că muncitorii au pretins un salariu mai mare decât au lucrat şi decât era prevăzut în contract.
Deoarece nu s-a ajuns la nici o înţelegere şi muncitorii au refuzat să lucreze, antreprenorul general de la Palas a fost nevoit să înceteze contractul cu subantreprenorul chinez. Prin aceasta, muncitorilor li s-a anulat dreptul de şedere în România. În consecinţă, managementul chinez a decis astăzi dimineaţă, 9 septembrie 2011, mutarea muncitorilor din Palas“, se arată în comunicat.
Ora 11. 45: Muncitorii asiatici au fost urcaţi într-un autobuz şi au părăsit şantierul Palas. Chinezii au fost duşi în Tomeşti, unde firma de recrutare va stabili cu ei condiţiile în care vor părăsi România.
Ora 11.25: Constructorul şantierului Palas a anunţat că problema muncitorilor chinezi trebuie rezolvată de firma care i-a adus la muncă. „Contractul cu firma chineză a fost rezili