Reglemetarea va fi pusă în aplicare de la 1 octombrie, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Civil. Totodată, copiii de peste 10 ani pot fi întrebati de judecatori şi la cine ar prefera să stea. Sursa: NorthFoto
1 /.
În noua sa formă, Codul Civil prevede şi faptul că soţii care divorţează pot decide împreuna atat în privinţa educaţiei, a timpului liber cât şi a activităţilor extraşcolare.
În cazul în care într-o familie există doi copii, în urma divorţului, domiciliul celor mici poate fi diferit, dar autoritaţile spun că nu este bine ca ei să fie despărţiţi. Totuşi, deşi mama poate primi un copil iar tatăl pe celălalt, minorii trebuie să stea împreună când la mama, când la tata.
O altă reglementare prevede că, în cazul în care unul dintre părinţi nu îşi respecta condiţiile stabilite de comun acord, atunci se ajunge, din nou, în instanţă. În acest caz, judecatorii vor putea stabili dacă se revine la custodia unică. Statisticile arată că, până acum, în peste 95% din cazuri mama are câştig de cauză în procesele de divorţ.
Conform noului Cod Civil, tinerii care au împlinit 16 ani se pot căsători, în anumite condiţii. În ceea ce priveşte căsătoriile între persoane de acelaşi text, "căsătoria este interzisă".
ALTE MODIFICĂRI
Logodna Este promisiunea reciprocă de a încheia căsătoria
Dispoziţiile privind condiţiile de fond pentru încheierea căsătoriei sunt aplicabile în mod corespunzător, cu excepţia avizului medical şi a autorizării organului administrativ competent.
Încheierea logodnei nu este supusă nici unei formalităţi şi poate fi dovedită cu orice mijloc de probă.
Încheierea căsătoriei nu este condiţionată de încheierea logodnei.
Ruperea logodnei Cel care rupe logodna nu poate fi constrâns să încheie căsătoria.
Clauza penală stipulată pentru ruperea logodne