Dacă primăvara i-a aparţinut lui Tonitza, campionii toamnei vor fi Petraşcu, Luchian, Schweitzer-Cumpăna şi Pallady. La 100 de ani de la moarte sau de la naştere, vechii maeştri domină piaţa de artă, fiind cei care dau tendinţele în materie de preţuri.
Tablourile pictorilor de patrimoniu sunt cea mai atractivă investiţie în ultimii ani, lucru reflectat şi de prezenţa lor în licitaţiile lunii septembrie.Maestrul cu cele mai multe lucrări pe piaţă în septembrie este Theodor Pallady. Şapte dintre acestea vor fi prezente în licitaţia de vineri, 16 septembrie, de la Goldart. Cea mai valoroasă este „Natură statică cu narcise şi evantai", estimată la 55.000 de euro.
Celelalte opere sunt creioane şi acuarele din colecţia nepoatei artistului, Yvonne Dinopol, câteva dintre ele fiind repatriate din atelierul parizian al lui Pallady. Aceste lucrări vor intra în licitaţie la valori de 2-3.000 de euro. Un alt tablou de Pallady a fost anunţat şi de casa Alis, pentru sesiunea din 20 septembrie. Lucrarea, un nud (ulei pe carton), are un preţ de pornire de 20.000 de lei. Cele opt lucrări îl fac pe Pallady cel mai prezent vechi maestru în licitaţiile de după vacanţă.
Cum şi-au petrecut vara marii maeştri?
Nicolae Tonitza a plecat la Mamaia la jumătatea lui iulie, unde un tablou al său a fost vedeta ultimei mari licitaţii a verii. Uleiul „Aişe" a stabilit, cu 160.000 de euro „preţ de ciocan", un nou record personal şi, totodată, recordul verii. Revine în septembrie cu o pictură estimată la 10-12.000 de euro şi care va fi vândută vinerea viitoare la Goldart. Tabloul floral intitulat „În grădină" a aparţinut jurnalistului Brunea Fox şi soţiei sale, Lizette Daniel, nepoata lui Iosif Iser. O altă lucrare a sa, un desen, va fi prezentă şi în licitaţia de la Monavissa, pe 18 septembrie. Valoarea estimată este de 8.000 de lei.
Ştefan Luchian apare rar în