Dau un plus de savoare mâncărurilor, având în acelaşi timp şi o mulţime de calităţi terapeutice. Condimentele sunt benefice în mare parte datorită conţinutului ridicat de antioxidanţi. De asemenea, ele uşurează procesele digestive, previn infecţiile respiratorii şi bolile de inimă.
În medicina tradiţională, majoritatea condimentelor sunt utilizate în scop curativ. Efectul este atât de puternic, încât folosirea lor constantă poate preveni boli grave. „Multe dintre condimente au un caracter puternic antioxidant, prevenind formarea tumorilor. În plus, datorită conţinutului bogat în flavonoizi, carotenoizi, vitamine, minerale, enzime, substanţe antiinflamatoare şi în substanţe antibiotice, condimentele pot preveni boli cardiovasculare, boli circulatorii, venoase şi arteriale (usturoi, pătrunjel, scorţişoară), afecţiuni gastrointestinale (cimbru, chimen, anason), afecţiuni uro-genitale (salvie, rozmarin, scorţişoară)", explică Livia Nena, biolog nutriţionist la Clinica Bio Nutriliv din Bucureşti.
1 Piperul stimulează digestia
Indiferent de culoare, alb, negru sau roşu, piperul îmbunătăţeşte digestia. Acest efect se datorează faptului că stimulează intens papilele gustative şi, implicit, glandele salivare. Secreţia crescută de salivă determină la rândul ei şi o secreţie mai intensă de sucuri gastrice, inclusiv de acid clorhidric, contribuind la o bună digestie a proteinelor provenite din alimente. De aceea, piperul este un bun adjuvant în cazul digestiei leneşe, prevenind indigestiile.
2 Coriandrul are efect antireumatic
Doi compuşi prezenţi în coriandru, cineolul şi acidul linoleic, sunt recunoscuţi pentru efectul antireumatic. De aceea, coriandrul poate fi folosit ca adjuvant în afecţiuni osteoarticulare. Mai mult, aceiaşi compuşi au efect antiinflamator şi reduc retenţia de apă din ţesuturi.
Pe de altă parte, acizii linoleic, ol