Industria prelucrătoare - maşini, electronice, siderurgie - a înregistrat cel mai mare salt al numărului de companii prezente în Top 500 Central Europe realizat de firma de consultanţă Deloitte, prezenţa acestora crescând de la 101 la 117 firme, fapt ce arată că investiţiile în producţie şi-au crescut importanţa în timpul crizei.
Cele mai mari 117 firme din producţie au avut un volum al veniturilor de 143,17 miliarde de euro în 2010, fiind uşor depăşite de firmele din domeniul bunurilor de consum şi al transporturilor (149,3 miliarde de euro), în timp ce companiile din energie şi resurse au rămas în frunte în ceea ce priveşte veniturile, cu peste 224 de miliarde de euro.
"Din analiza rezultatelor firmelor din Europa Centrală şi de Est se confirmă o teorie mai veche, conform căreia într-o perioadă de criză industria prelucrătoare înregistrează cea mai mare creştere deoarece investitorii se întorc spre producţie şi mai puţin spre servicii financiare sau real estate", a declarat George Mucibabici, preşedintele Deloitte România, cu ocazia lansării studiului.
Cele mai mari firme prelucrătoare din regiune sunt cele din industria auto, respectiv fabrici precum Skoda (Cehia), Audi (Ungaria), Fiat (Polonia) sau Volkswagen (Slovacia), dar şi din zona electro-IT (Foxconn Cehia, Samsung Ungaria şi Slovacia sau Philips Ungaria).
România intră în top 15 cele mai mari firme cu activitate manufacturieră prin Automobile-Dacia, care a înregistrat o creştere a vânzărilor de 27,5% anul trecut, până la 2,7 miliarde de euro.
De altfel, din topul celor mai mari 15 companii cu activitate manufacturieră doar fabrica Fiat din Polonia a înregistrat o scădere a vânzărilor anul trecut, de 9,1%, până la 4,1 miliarde de euro.
Anul 2010 a fost un an bun pentru regiune, ţinând cont că din cele 500 de companii cuprinse în clasament 78,8% au înregistrat o cr