Lăsat în paragină ani de-a rândul, cimitirul evreiesc din Galaţi capătă, în sfârşit, un aspect decent. Comunitatea evreiască a plătit câţiva muncitori care să taie pădurea de boscheţi şi liane care au acoperit cele 14 hectare de teren.
Ani de-a rândul, locul unde şi-au găsit odihna de veci mii de evrei din Galaţi a semănat mai degrabă cu o junglă, aproape imposibil de străbătut. Copacii au crescut de trei ori mai înalţi decât pietrele funerare, iar buruienile şi lianele au împânzit mormintele.
„Partea numită cimitirul vechi e pădure-pădure. Nici nu se mai vede unde e grilajul. Nu prea vine nimeni aici", povesteşte Mitriţă Ciobanu, bărbatul care păzeşte cimitirul.
CLICK PENTRU GALERIE FOTO
Acum, acest dezastru se apropie de sfârşit. Comunitatea evreiască din Galaţi a angajat, cu bani proprii, câţiva muncitori ca să facă ordine în cimitir. De două luni aceştia taie arborii şi plivesc buruienile.
„A fost defrişată jumătate din suprafaţă. Multe morminte au fost distruse pe cale naturală datorită tasării terenului şi a cutremurelor. Au mai fost şi vandali care, în două rânduri, au dărâmat pietrele din marmură, iar Poliţia a ajuns la concluzia că a fost joaca unor copii. Nimeni nu a fost pedepsit nici până azi",a declarat Sorin Blumer, liderul comunităţii evreieşti din Galaţi.
La ieşirea din cimitir, paznicul ne-a arătat clădirea unde se află capela şi morga. Acolo unde erau aduşi şi primeniţi morţii care nu aveau pe nimeni să- îngrijească.
În ultima vreme, cimitirul are tot mai puţini vizitatori. Din când în când, evreii gălăţeni stabiliţi peste hotare revin la mormintele strămoşilor. Intrarea pentru turiştii din Israel nu este gratuită, ci costă zece lei. Pentru localnici, taxa de acces în cimitir este de 2 lei.
În cimitirul evreiesc sunt îngropaţi 11.000 de evrei.
CITEŞTE ŞI :
Unica sinagogă din Galaţi, r