Pentru moment, acesta va feri de fenomene meteo periculoase aproximativ 50.000 de hectare de teren din zonele Hodora, Coarnele Caprei şi Ruginoasa.
Întreaga activitate a bazelor de unde vor fi lansate rachetele antigrindină este gestionată de la Centrul Antigrindină din Dancu. De aici pleacă spre punctele de lansare informaţiile şi coordonatele necesare. Reprezentanţi ai Direcţiei Sistemului Naţional Antigrindină spun că în următorii ani vor deveni operative şi grupurile de la Iaşi şi Huşi, care vor avea în subordine şapte, respectiv cinci puncte de lansare.
Vezi aici imagini de la lansarea rachetelor antigrindină
1.000 de euro, racheta
Totodată, la grupul Cotnari, se vor mai adăuga alte două puncte. „Vom face extinderi la modulul Cotnari cu încă două puncte. Urmează grupul Iaşi şi Vaslui. Proiectul a întârziat din cauza aprobărilor care trebuiau obţinute şi execuţii tehnice. Cu grupul Iaşi ar trebui să fim operativi în 2012, dar suntem un pic în întârziere“, a precizat Valeriu Moldoveanu, consilier superior în cadrul Direcţiei Sistemului Naţional Antigrindină.
Practic, în acest moment sunt protejate de grindină localităţile din zona Paşcani- Coarnele Caprei. Potrivit directorului Gheorghe Florescu, de la Direcţia Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, suprafaţa protejată va fi mult mai mare. „În viitor se prevăd fenomene meteo extreme pentru România. Suntem ultima ţară în sud-estul Europei care implementează acest proiect. Venim însă cu mijloacele tehnice cele mai moderne. Urmează ca la nivel de centru să protejăm în jur de 200.000-250.000 de hectare“, a precizat şi directorul Gheorghe Florescu. Investiţia de până acum este evaluată la 4 milioane de euro, iar lansarea unei singure rachete costă aproximativ 1.000 de euro.
La punctele de lansare din Iaşi se vor folosi rachete cu rază lungă şi s