Pe 11 septembrie 2001, patru cetăţeni americani de origine română au murit în „Turnurile Gemene”, lovite de avioanele deturnate de terorişti. Timp de 102 minute, până la prăbuşirea clădirilor, oamenii s-au luptat pentru viaţa lor. Sursa: Reuters
102 minute de groază, 2.973 de victime, patru de origine română. Bilanţul ăsta sec pune România pe harta ţărilor care au plătit cu vieţi omeneşti în atentatele de la World Trade Center (WTC), pe 11 septembrie 2001.
Eugen Lazăr era un programator de 27 de ani care iubea să gătească împreună cu iubita sa, Siu. În dimineaţa aceea, a venit zâmbitor la muncă, s-a aşezat la birou, i-a scris un e-mail prietenei sale şi aştepta un răspuns.
Soţii Corina şi Alexandru Stan tocmai urcaseră la etajul 103 al turnului nordic –acelaşi etaj unde lucra şi Eugen -, proaspăt întorşi dintr-un concediu. Aveau de recuperat la muncă şi s-au grăbit să ajungă înainte de program, conştiincioşi.
Undeva mai sus, la etajul 106 al aceluiaşi turn condamnat, Joshua Poptean făcea ce făcea el de obicei, trebăluia printre alţi lucrători, supraveghea lucrări de tâmplărie şi punea la punct, scrupulos, orice detaliu care nu intra în tiparele sale profesionale.
Apoi avionul a lovit clădirea. Era 8.46, ora New York-ului, şi istoria introducea numele celor patru pe lista neagră a atentatelor. În urma lor au rămas şi azi, la zece ani de la atentate, pagini de internet, unde cei care i-au iubit scriu că nu i-au uitat şi cât de speciali erau pentru ei.
„Am fost convinsă că trăiţi o viaţă de vis în America”
Când Corina şi Alexandru Stan au câştigat, în 1995, „Loteria vizelor” şi au plecat în SUA, au zis că toate visele lor se vor împlini. Erau căsătoriţi din 1996 şi găsiseră, cu puţin timp înainte de 11 septembrie, un loc de muncă excelent la firma de software e-Speed, deţinută de Cantor Fitzgerald. @N_P