Ultimele 827 milioane de acţiuni deţinute de stat la Fondul Proprietatea se vor epuiza pe despăgubiri către foştii proprietari în maximum două luni. La coadă la despăgubiri se află peste 50.000 de persoane care riscă să rămână cu nişte hârtii fără valoare dacă nu prind ultimele acţiuni la Fond.
Statul român, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice, mai deţine doar 6,17% din Fondul Proprietatea (827 mil. acţiuni), după ce pachetul de 351 milioane de acţiuni pe care nu le-a adus aport la capitalul social al Fondului a fost trecut ca indisponibil la Depozitarul Central, instituţie care ţine registrul acţionarilor FP.
Fondul are un capital social de 13,77 miliarde de lei, în timp ce capitalul social vărsat este de 13,405 miliarde de lei. Diminuarea capitalului social vărsat a intervenit ca urmare a faptului ca statul român nu a efectuat aportul în natură cu toate acţiunile menţionate în actele normative în vigoare deţinute de societăţile: Electromecanica Ploieşti, Compania Naţională Romarm, filiala Uzina Mecanica Bucureşti S.A. şi la Societatea Naţională Nuclearelectrica.
Înainte de listarea Fondului din 25 ianuarie participaţia statului era de 38% din Fond, însă din cauza preţului mic al acţiunii FP de pe Bursă, statul şi-a văzut participaţia redusă mai repede decât şi-a propus, având în vedere că despăgubirile nu se mai fac la valoarea nominală de un leu, ci la preţul de piaţă al acţiunii. În baza ritmului de despăgubire din lunile trecute, persoane apropiate Fondului estimează că pachetul rămas de 6% se va epuiza până la finele lunii octombrie.
"Într-o lună de zile - maximum două statul îşi va epuiza acţiunile la Fond. După acest moment se va intra într-un hiatus: titlurile de despăgubire emise de ANRP vor deveni hârtii fără valoare pentru că nu mai sunt acţiuni FP în care să fie convertite şi nici bani. Guvernul nu are curajul să