• Proprietarii de intreprinderi mici si mijlocii (IMM) care contracteaza un credit prin programul "Kogalniceanu" au de platit diverse comisioane bancilor, chiar daca statul le subventioneaza partial rata dobanzii • Printre costurile suplimentare se numara comisioanele de acordare, gestiune, prelungire, rambursare anticipata, modificare, activare, de analiza sau de neutilizare • Viitorii beneficiari ai programului "Mihail Kogalniceanu" pentru IMM-uri vor primi din partea statului roman subventionarea a maximum 70 la suta din rata dobanzii si garantarea creditului contractat
Intreprinderile mici si mijlocii din Iasi au, incepand de astazi, posibilitatea accesarii unei masuri de ajutorare din partea statului, prin inscrierea in programul "Mihail Kogalniceanu", administrat de Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM).
Cu toate ca rata dobanzii pentru un credit contractat le va fi platita de Guvern in proportie de cel mult 70 la suta, cele 10 institutii de credit inscrise in program impun diferite comisioane ce nu sunt subventionate. Ieri, AIPPIMM a publicat pe pagina de internet conditiile bancilor de acordare a liniei de credit in cadrul acestui program. Potrivit actului facut public, conditiile de acordare a creditului pe termen scurt, destinat finantarii capitalului de lucru al IMM-urilor, difera de la banca la banca.
Comisionul de acordare a liniei de credit e solicitat de 7 din cele 10 banci participante la program. El variaza intre 0,5 la suta si 1,8 la suta din valoarea liniei de credit. Un alt cost care a lansat multe controverse si procese in instanta anul trecut, dar care acum se afla in legalitate, e cel de gestiune. In cadrul programului pentru IMM-uri, Banca Comerciala Carpatica, CEC Bank, Garanti Bank si Banca Transilvania inca solicita acest cost, denumit anii trecuti "cost ascuns"