Ne încumetăm astăzi să disecăm una din cele mai importante dezbateri de toamnă, căzută pe nedrept în frivolitate. Conservarea alimentelor poate fi, în multe gospodării, cea mai importantă preocupare casnică în această perioadă.
Preferinţa pentru murăturile în saramură, ori pentru cele în oţet iscă adesea conflicte aprinse între gospodine şi gospodari, oameni harnici şi serioşi. Indiferent de alegere, toţi sunt de acord că legumele sunt vitale pentru sezonul de iarnă - vultur nătăfleţ ca-n desene animate să fii, şi tot trebuie să-ţi placă acolo o murătură.
Deşi spaţiul restrâns al acestei rubrici nu mai permite (şi regretăm!) individualizarea fiecărui tip de alegere, până la urmă, oricine recunoaşte, spre exemplu, un castravete murat gustos, fie el ori mai catifelat, ori mai straşnic şi mai viguros. În plus, este un remediu perfect pentru greaţa specifică după mesele prea lungi ori pentru lehamitea de după orele de serviciu.
Fiecare amatoare de murături trebuie să ştie însă că sarea ajută la eliberarea acidului lactic şi înfrânează, totodată, stricarea. Gustul este, fără îndoială, unul aparte, pentru multe gospodine - de neînlocuit. Atenţie, însă, atenţie!, o concentraţie prea mare de sare poate elibera prematur acidul lactic, în timp ce, dacă sarea nu este suficientă, bacteriile „rele" se dezvoltă mai uşor. Pe de altă parte, soluţia bazată pe oţet ucide numaidecât orice bacterie, datorită acidităţii lichidului. Dilema rămâne: sarea sau oţetul? Ce?
„Prefer saramura la castraveţi şi la murături asortate"
Mariana Robescu, editor coordonator al revistei „Click! Poftă bună", este o prezenţă săptămânală în „Weekend Adevărul" - suntem siguri că v-aţi oprit privirea, pentru minute bune, la paginile 102 - 103, unde sunt publicate reţete din cele mai alese. O spunem direct: gastronomia nu mai are secrete pentru talentata doamnă Mariana şi, la câte