Scumpirea semnificativă a preţului de import al metanului face inevitabilă o nouă ajustare a tarifelor pentru consumatori. Moldovagaz este în căutarea posibilităţilor de a nu permite majorarea bruscă a acestora. Specialiştii din cadrul companiei Moldovagaz spun că fără un preţ adecvat întreprinderea s-ar putea confrunta cu probleme la efectuarea plăţilor către furnizorul de gaze, concernul rus Gazprom.
Există un curent de opinie precum că Republica Moldova deja a ajuns la nivelul Europei în privinţa mărimii tarifelor la gaze pentru consumatorii casnici.
În realitate, mai avem mult pentru a egala statele UE la acest capitol, chiar dacă în ultimii ani costul combustibilului albastru s-a majorat considerabil.
Citește și:
De ce consumatorii din Republica Moldova plătesc mai puţin la gaz, decât țările din Uniunea Europeană
Atât statisticile UE, cât şi calculele efectuate de experţii de la Centrul de Cercetări Economice „RIA-Analitika", arată că la ora actuală tarifele la gaze pentru consumatorii din ţara noastră sunt printre cele mai mici din această regiune a Europei.
Astfel, potrivit unui rating privind preţul la metan pentru populaţie, elaborat de „RIA-Analitika", Republica Moldova se clasează pe locul 27 din 32 de ţări analizate. Se constată că pentru moldoveni gazul este de 3,5 ori mai ieftin decât pentru locuitorii din Suedia şi Danemarca. Ultima are suficiente resurse de gaz, dar a stabilit un tarif mare pentru a stimula economisirea acestei resurse energetice epuizabile.
Mai puţin decât moldovenii achită doar consumatorii din Kazahstan, Rusia, Ucraina, Belarus şi Armenia. În cazul Kazahstanului şi Rusiei motivul este evident: aceste state dispun de importante resurse de gaze şi îşi pot permite luxul de a menţine un tarif mai mic pentru consumatori, chiar dacă în ultimii ani şi în aceste ţări costurile au crescut semnificati