Cu datorii de 4,13 mld. lei, CNH va fi divizată până la sfârşitul anului
Cele trei din şapte care sunt neviabile vor continua să înghită subvenţii până în 2018
SNLO are de încasat 500 mil. lei de la CET-uri şi de dat 300 mil. lei
Înglodate în datorii şi cu prea multe mine considerate neviabile, companiile din sectorul minier caută soluţii împreună cu Ministerul Economiei pentru ieşirea din impas. În timp ce ministerul încearcă să scape de "balastul" datoriilor istorice ale Companiei Naţionale a Huilei (CNH), Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) arată că are de recuperat 500 mil. lei de la CET-uri, aproape de două ori mai mult decât are de dat statului şi furnizorilor.
Potrivit declaraţiilor făcute ieri de secretarul de stat în Ministerul Economiei, Claudiu Stafie, până la sfârşitul anului CNH va fi divizată, prin separarea minelor viabile de cele neviabile, ultimele urmând să funcţioneze cu ajutorul subvenţiilor de la stat până în 2018.
Precizând că "UE a fost deja notificată", Stafie a adăugat că patru dintre cele şapte mine ale CNH sunt considerate viabile şi vor continua să fie exploatate. "Am stabilit că trebuie să separăm minele viabile de cele care din păcate nu au această posibilitate şi au nevoie de subvenţii de la stat. Am separat cele şapte mine în patru viabile şi trei neviabile. Cele trei neviabile vor merge până în 2018, perioadă în care vor primi în continuare subvenţii. Până în 2018 trebuie inclusiv să ne asumăm obligaţiile de mediu şi să le punem în practică. După 2018 cele trei mine neviabile vor fi închise şi ecologizate", a spus Stafie.
De asemenea, minele viabile ale CNH vor fi restructurate, "nu neapărat prin concedierea anumitor persoane", dar cu obligaţia reducerii cheltuielilor de funcţionare.
"Trebuie să scăpăm de acest balast care este datoria CNH. Trebuie să găsim soluţii pentru aces