Liceenii îşi iau modele de comportament financiar dintre persoanele foarte apropiate
65% îşi doresc un curs de educaţie financiară la liceu ţinut de un profesor specializat
Banca Comercială Română (BCR) a derulat, pe perioada a 2 luni de zile din acest an, primul program de job-uri de vară pentru elevii de liceu din România, în urma căruia 50 dintre aceştia au câştigat primul lor salariu. În urma unui studiu ad-hoc în rândul a 350 de liceeni, a reieşit faptul că aceştia îşi iau modele de comportament financiar dintre persoanele foarte apropiate: părinţi, bunici sau prieteni. Astfel, 65% dintre liceeni îşi doresc un curs de educaţie financiară la liceu ţinut de un profesor specializat. Dacă acesta nu există, 33% ar vrea să înveţe de la un bancher, 30% de la profesorul de Economie, 12% consideră că un om bogat din comunitate ar fi cel mai potrivit să predea educaţie financiară.
Mama, un model demn de admirat
Întrebaţi despre modelul pe care îl admiră cel mai mult în ceea ce priveşte administrarea banilor, mai mult de 50% dintre adolescenţi au răspuns "mama" motivând, în special, planificarea riguroasă a cheltuielilor, alocarea cu prudenţă a resurselor financiare şi preocuparea pentru economisire. Pentru respondenţii la sondaj "… mama îşi face mereu o listă cu toate cheltuielile pe care trebuie să le facă şi aşa reuşeşte mereu să se încadreze în buget şi să îi rămână şi bani în plus…" sau " … mama ştie să împartă banii astfel încât să ne mai rămână şi pentru timpul liber…". Pe locurile următoare sunt alţi membri ai familiei, "tata" şi "bunicii", respectaţi în special pentru că dintr-o pensie mică reuşesc să se întreţină şi să pună şi un ban deoparte pentru zile negre.
Peste 90% dintre liceeni primesc bani de buzunar de la părinţi, iar 80% dintre aceştia hotărăsc singuri pe ce să îi cheltuiască
Dintre cel