Dorinţa şi actul sexual sunt diferite la adolescenţă, la maturitate şi la bătrâneţe. La fiecare vârstă sexul ni se pare altfel şi, de fiecare dată, cel mai bine e în prezent. Sexul nu are vârstă, arată studii recente care susţin că experienţele pot fi la fel de plăcute şi la vârste înaintate. Sexualitatea fiecăruia evoluează însă şi ne face să simţim diferit fiecare act.
Ideile preconcepute care spun că oamenii bătrâni renunţă la activitatea sexuală sunt contrazise de numeroase studii şi analize. Încă din primii ani din viaţă ne descoperim corpul din punct de vedere sexual, apar curiozităţile, iar părinţii sunt supuşi tirului de întrebări „ruşinoase". Apariţia primelor interacţiuni sexuale se loveşte şi de primele frustrări, de eşecuri, dar şi de continua evoluţie. Fiecare vârstă vine cu lovituri, dar şi cu plăceri.
Descoperirea corpului sexual
Vârsta la care apar primele dileme legate de sexualitate este cuprinsă între 7 şi 8 ani, după cum spune şi sexologul Ramona Covrig. „Deşi nu putem vorbi de activitate sexuală, această vârstă este cea a autoexplorării, a fascinaţiei faţă de propriul sex şi a curiozităţii faţă de sexul opus. Este cea mai importantă perioadă pentru viitorul adult care se construieşte acum", explică specialistul. Astfel, dezvoltarea copilului din punct de vedere al informaţiilor privind sexul depinde de cât de conservatoare este familia în care trăieşte.
Marea Furtună a hormonilor
Cele mai mari schimbări fizice şi psihologice la ambele sexe apar la adolescenţă, în perioada 14-19 ani. Sexologii o numesc vârsta furtunoasă, mai ales pentru că transformă copilul într-o fiinţă sexuală. Mulţi tineri sunt luaţi prin surprindere, iar transformările le schimbă fundamental întregul comportament.
Lucrul acesta i s-a întâmplat şi Ioanei P., 16 ani, din Iaşi. Fata a avut primul contact sexual acum