Furia legată de eşecul Atenei de a îndeplini ţintele fiscale care sunt o condiţie pentru a obţine pachetul internaţional de salvare se apropie de punctul culminant şi în Germania, transmite Reuters, după ce ieri premierul Olandei şi ministrul său de finanţe au vorbit deschis despre posibilitatea ieşirii Greciei din zona euro.
Ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble a spus joi, în parlamentul de la Berlin, că depinde de Grecia dacă poate să-şi onoreze pe deplin obligaţiile ce rezultă din statutul de membru al zonei euro.
Liderii europeni au respins până în prezent orice posibilitate ca vreuna ţări să părăsească zona euro, argumentând că aceasta ar aduce un dezastru pentru economia ţării respective şi ar cauza probleme sistemice severeşi altor "parteneri" din Euro-bloc. Dar, scrie Reuters, unii politicieni au început să vorbească déjà despre ceea ce era "de neconceput".
Schaeuble şi-a ascuţit retorica după ce "Troica" (inspectori din Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană) au suspendat săptămâna trecută negocierile cu privire la plata unei noi tranşe de ajutor către Grecia din cauza regresului înregistrat de Atena în legătură cu obiectivele privind deficitul economiei.
Horst Seehofer, şeful CSU Bavaria, a fost prima figură proeminentă germană care a sugerat în mod deschis că Grecia ar putea fi în cele din urmă forţată să părăsească blocul celor 17 ţări din zona Euro, într-un interviu acordat miercuri ziarului Bild . El a exprimat ceea ce mulţi parlamentari şi miniştri din capital Germaniei ar fi sugerat de multe săptămâni în spatele uşilor închise.
Supărările şi regulile Olandei
Premierul și ministrul de finanțe ai Olandei susțin că UE are nevoie de un comisar european pentru disciplina bugetară a statelor din zona euro și de sancționarea aspră a țărilor care nu respectă regulile, pot