Președintele american a cerut Congresului să amâne discuțile politicianiste și să pună umărul pentru a ajuta economia țării să iasă din criza. Sursa: REUTERS
Întâmplarea a făcut să ascult ultima parte a discursului ţinut de preşedintele american Obama la câţiva paşi de Wall Street, nu într-o bancă, ci într-un fel de băcănie universală propietate a unui iranian, cu un italian căutând plictisit cai verzi pe pereţi în spatele tejghelei de "pharmacy", casieriţă grecoaică şi vânzator român! Din Piatra Neamţ.
În această parte a oraşului, predominant financiar-bancară, alocuţiunea preşedintelui a fost aşteptată cu sufletul la gură, ca un meci din play-off. Chiar şi în băcănia pomenită mai sus televizorul mergea pe postul de unde discursul prezidenţial putea fi urmărit de întreaga naţiune. Câte un compărător se opreşte din când în când cu o conservă în mână şi mai aruncă un ochi la televizorul aşezat suficient de sus ca să fie văzut de toti. "Poporul îşi face datoria, ramâne de văzut dacă şi noi vom fi în stare să o facem pe a noastra", este fraza preşedintelui care pare a întruni cele mai multe "like"-uri, ca pe face book, din partea asistenţei formată ad-hoc şi aliniată cuminte la coada de la casa de marcat.
Cum miliardele, triliardele ,deficitele şi rectificările care zboară prin aer nu par a afecta în vreun fel pe cei câţiva cumpărători cărora le zornăie marunţişul prin buzunare, abia partea cu "trebuie să aducem câţi mai mulţi oameni înapoi la muncă şi să punem mai mulţi bani în buzunarele celor care muncesc" are darul să aducă zâmbetul pe buze şi mişcări de cap a aprobare. În special din partea concitadinului Mihaelei Rădulescu, care tocmai a terminat de umplut sacoşa doamnei din faţa mea.
Moldoveanul Radu are accent de New Jersey, fiindcă acolo locuieşte de zece ani, noua dintre ei căsătorit, ultimul ca trecut printr-un divorţ care i-a luat şi afa