Patronatele au cerut premierului Emil Boc impozitarea anuală a profitului la microîntreprinderi, compensarea datoriilor şi creanţelor pe care o firmă le are în relaţie cu statul şi ridicarea plafonului de TVA de la 35.000 la 50.000 de euro, a declarat preşedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu, potrivit Mediafax.
Potrivit preşedintelui Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), ridicarea plafonului pentru înregistrarea ca plătitor de TVA ar permite unui număr de 100.000 de firme mici să organizeze contabilitate în partidă simplă şi, astfel, să reducă multe costurile administrative.
Nicolescu a mai arătat că prin compensarea datoriilor bugetare cu creanţele deţinute de companii faţă de stat, firmele nu vor mai fi obligate să achite penalităţi pentru întârzieri la plată cauzate de către stat şi nu de un management defectuos.
Secretarul de stat în ministerul Finanţelor Publice Dan Lazăr a declarat că ministerul lucrează de mai multă vreme la o schemă de compensare, întrucât mecanismele necesită soluţii de complexitate mai ridicată, dar a amintit că deja s-a făcut un pas înainte prin faptul că în certificatele fiscale sunt introduse nu doar obligaţiile bugetare, ci şi creanţele faţă de stat deţinute de firme.
În ceea ce priveşte plata anuală a impozitului pe profit, şi nu trimestrială, Lazăr a arătat că ministerul are în vedere o asemenea variantă, dar va lua o decizie numai după o analiză a impactului bugetar.
Lazăr a mai spus că oamenii de afaceri s-au arătat deranjaţi că, deşi parafiscalitatea aparatului de stat a fost redusă, proliferează tot mai mult o aşa-zisă parafiscalitate din partea firmelor care se interpun între stat şi contribuabil pentru certificări necesare în procesul de avizare şi de conformare cu reglementările specifice.
Ovidiu Nicolescu a precizat că una dintre solicitările o