Doljenii merg din ce în ce mai rar la dentist. O arată statisticile Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj. Aceasta a înregistrat în 2010 o scădere dramatică a numărului de consultaţii oferite de cabinetele stomatologice din policlinicile de stat, serviciile de urgenţă şi cabinetele şcolare. Anul trecut au fost 24.924 de consultații, în timp ce în 2009 au fost 35.533. Asta în condiţiile în care, datele Colegiului Medicilor Dentişti din Dolj arată că numărul cabinetelor stomatologice este în creştere. „În judeţul Dolj avem 500 de medici dentişti care îşi desfăşoară activitatea în 387 de cabinete. Dintre aceştia, 90% lucrează în cabinete private“, a declarat dr. Adrian Camen, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Dolj.
Banii sunt puţini
Doljenii ocolesc cabinetele dentare din diferite motive. Cel mai important este costul prea mare al lucrărilor dentare. Oamenii nu au bani, însă nici sistemul asigurărilor de sănătate nu îi ajută cine ştie ce.
Potrivit Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Dolj, în 2011 s-au alocat 1,655 milioane de lei pentru 124 de cabinete stomatologice cu care au fost încheiate contracte. Cu aceste fonduri, asistenţa stomatologică poate fi asigurată gratuit copiilor doar câteva zile pe lună, iar pentru adulţi doar asistenţa de urgenţă. Pentru diferite alte tratamente stomatologice, facilităţile sunt mai mult pe hârtie din cauza aceloraşi probleme legate de lipsa fondurilor.
Doljenii nu se apropie de cabinetele stomatologice şi din alte motive, cum ar fi teama de dentist, neglijenţa sau lipsa de informare. În mediul rural, la acestea se adaugă şi lipsa cabinetelor stomatologice, după cum a ţinut să precizeze dr. Camen. „În Dolj avem aproximativ 55 de cabinete în mediul rural. Sunt foarte puţine, dar sperăm să facem mai multe“. Camen spune că deja se încearcă, împreună cu Casa de Asigurări de Sănătate Dolj,