Avocatul Adrian Cuculis a vorbit, vineri, cu cititorii Ziare.com, despre amenzile primite pentru lipsa rovinietei electronice si despre cum o chichita legala poate pune soferii sa plateasca de zeci de ori amenda pentru rovinieta.
Rovinieta electronica este impusa pentru toti utilizatorii de drumuri publice, iar valoarea este diferita in functie de autovehicul. Atunci cand soferii iau insa o amenda, sunt obligati sa plateasca si o despagubire catre Compania Nationala pentru Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR).
Urmareste AICI inregistrarea emisiunii cu avocatul Adrian Cuculis
Despagubirea este o suma de 28 de euro, la cursul stabilit in lege, si este echivalenta cu plata rovinietei pe 12 luni. Soferii nu stiu insa ca, odata ce au platit aceasta suma si amenda, inca nu au o rovinieta valabila. Din acest motiv, amenda trebuie contestata, arata avocatul.
"S-ar putea trage concluzia ca acest tarif de despagubire reprezinta rovinieta si utilizatorul va avea o rovinieta valabila. Acest aspect este contrazis de comportamentul CNADNR, care in mod abuziv ia despagubire la fiecare o noua presupusa contraventie.
La fiecare amenda primita pentru lipsa rovinietei, veti fi pus sa platiti inca o despagubire. In concluzie, in eventualitatea in care un vehicul tranziteaza timp de cateva luni Romania, poate fi amendat contraventional de cateva zeci de ori si va trebui sa achite si despagubirea. Avand in vedere argumentele expuse, procesul verbal de contraventie trebuie anulat", a declarat avocatul Adrian Cuculis, la TV Ziare.com.
O alta problema apare si la termenul de prescriptie a amenzii: CNADNR are un termen de sase luni sa anunte contravenientul cu privire la amenda.
"Cei de la CNADNR asteapta pana la limita de prescritpie si apoi trimit notificarea, insa in timpul acesta poate ca nu