Mulţi români preferă să dea mai puţin pe o locuinţă veche, situată într-o zonă mai bună şi fără riscul de a avea surprize neplăcute în timp. De cealaltă parte însă, o casă nouă are avantajele ei. Sursa: Foto: Shutterstock
Plafonul impus de programul Prima Casă, 60 mii de euro, reprezintă unul dintre principalele motive pentru care apartamentele vechi sunt cele mai căutate de către cumpărători, în detrimentul celor noi, potrivit opiniilor specialiştilor din piaţă, centralizate de Evenimentul Zilei.
Argumente pro apartamente noi
Totuşi, în continuare, sunt clienţi care preferă locuinţele noi datorită avantajelor pe care le au acestea. "Cel mai important argument pentru achiziţionarea unui apartament construit după anul 2000 este tocmai acela că apartamentul este nou, recent construit. Durata sa de viaţă va fi astfel mult mai ridicată iar devalorizarea apartamentului în timp, să spunem, peste zece ani sau peste 20 de ani, va fi mult mai redusă comparativ cu a unei locuinţe din aceeaşi zonă care a fost construită în urmă cu 20 sau 30 de ani", a afirmat Cătălin Şerbănescu, managing partner în cadrul Coldwell Banker Affiliates of România.
În plus, consideră acesta, alte motive pentru a cumpăra o astfel de locuinţă sunt suprafaţa mai mare de locuit şi calitatea superioară a finisajelor.
"Un alt argument pentru achiziţionarea unei locuinţe noi este legat de comunitatea din care cumpărătorul va face parte. Poate fi o comunitate mai liniştită, cu locatari cu venituri peste medie şi în care este mai puţin probabil să apară neplăceri, specifice traiului cotidian într-un bloc", a completat Şerbănescu.
Argumente contra apartamente noi
Pe primul plan, aşa cum era de aşteptat, vine preţul. Astfel, în aceeaşi zonă, o locuinţă nouă va costa semnificativ mai mult decât una veche. În plus, oamenii au început să cumpere, tot mai mult, apartamente vechi