Gheretele cu etnobotanice funcţionează, cu clientelă mărită, în centrul oraşului, deşi au fost înterzise de autorităţi în urmă cu două luni. Cele două magazine redeschise profită de legea incompletă şi de consumatorii naivi şi vând substanţe psihotrope pe post de îngrăşământ de plante.
În luna iunie, Gavrilă Ghilea, prefectul de Bihor, anunţa triumfal: „Vă pot informa că nu mai există în Oradea niciun magazin de etnobotanice deschis". După două luni, realitatea îl contrazice. În oraș există două magazine de etnobotanice care funcționează în continuare, ba chiar cu program nonstop.Unul dintre acestea este situat chiar în centrul oraşului, pe strada Moscovei, lângă Teatrul de Stat, iar celălalt, într-o zonă semicentrală, lângă Piața Cetate.
Stoc de etnobotanice
Un vânzător de etnobotanice a vorbit, sub protecţia anonimatului, pentru ADS despre clientela magazinului. „ În iulie, imediat ce s-a redeschis magazinul, am fost asaltaţi de clienţi. Cumpărau cantităţi mari. Îmi ziceau că le era frică să nu se închidă magazinele din nou", spune acesta. Magazinul este deschis 24 de ore din 24, mai ales că cei mai mulţi dintre cumpărători vin după provizii pe timpul nopţii. „Cei mai mulţi vin noaptea, când ies sau când vin din oraş. Sunt tineri. Alţii cheltuie şi 500-600 de lei pe lună, în condiţiile în care preţurile sunt între 10 şi 100 de lei. Numărul clienţilor a crescut imediat după deschidere", spune tânărul.
După o lună s-au redeschis
Decizia de închidere a magazinelor de etnobotanice a venit, în iunie, ca urmare a unei ample acţiuni de control în care au fost implicate mai multe autorităţi. „Având în vedere pericolul pe care îl reprezintă pentru consumatori aceste tipuri de plante, substanţe şi preparate cu caracter stupefiant, halucinogen, sedativ, euforic, în baza oridnului prefectului de Bihor din 21 februarie, s-au întreprins mai multe acţ