Situatia financiara a companiilor de stat nu se va imbunatati daca managementul va deveni privat, este de parere Florin Ciocanelea, CEO al Grup Servicii Petroliere si fost director general al departamentului Petrom International.
Cata vreme societatea se afla sub controlul statului, seful unei entitati cu actionariat public se confrunta cu Consiliul de Administratie (CA), oficialii Curtii de Conturi, DIICOT-ul si cu multe alte reclamatii.
„In compania pe care o conduc, pentru a cumpara un echipament de un milion de dolari, toata tranzactia se finalizeaza intr-o zi. La o firma de stat, achizitia unui echipament, de exemplu, de 100.000 dolari dureaza cateva luni, timp in care pretul acestuia creste si poate nici nu mai ai nevoie de el. Sa nu uitam ca si Exxon, General Motors sau Lehman Brothers au avut management privat si acesta nu a reusit sa le salveze”, a precizat Florin Ciocanelea (foto).
Ideea unui management privat la companiile de stat a fost lansata de catre Fondul Monetar International (FMI), cu intentia de a reduce arieratele acestora, dar si pentru a impulsiona profiturile firmelor aflate in portofoliul guvernului.
Directorul general al Electrica, Ioan Folescu, a explicat ca principala calitate a unui manager sunt competentele si nu nationalitatea, iar in ceea ce priveste privatizarile ar trebui „separate din cos merele stricate de cele bune”.
„Si la mine in companie sunt directori care vin de nu stiu unde. De exemplu, daca un manager din Germania va prelua o companie de stat locala, dupa un an de zile se va lovi de aceleasi probleme si va trage concluzia ca trebuie privatizata cu un partener strategic. Electrica ar avea un profit mai bun decat cel din prezent daca nu ar fi arieratele fata de CFR, care are de platit 200 milioane euro sau Oltchim, care ne datoreaza 100 milioane euro”, a completat Folescu.
Seful Grup