Parisul şi Berlinul au trimis vineri propunerea privind taxa pe tranzacţiile financiare Comisiei Europene. În propunerea trimisă acum de Berlin şi Paris se arată că taxa ar urma să fie aplicată tuturor tranzacţiilor financiare şi devizelor atunci când cel puţin una din părţile implicate în operaţiune se află pe teritoriul Uniunii Europene.
În scrisoarea semnată de miniştrii de finanţe francez şi german se arată că de colectarea taxei se vor ocupa instituţiile financiare, băncile, bursele şi furnizorii de servicii financiare.
Acestea vor încasa taxa atât de la clienţii lor dar se vor taxa şi ele. Pentru a se asigura că prin această măsură nu se încurajează evaziunea, Franţa şi Germania propun o taxă cât mai mică posibil.
În documentul trimis comisarilor europeni de specialitate nu este specificat un procent dar surse citate de AFP spun că aceasta ar urma să fie de 0, 1 la sută pentru acţiuni şi obligaţiuni respectiv de 0, 01 la sută pentru produse derivate.
Cei doi miniştri mai arată în scrisoare că instituirea unei astfel de taxe la nivel comunitar reprezintă o etapă crucială în vederea aplicării ei la nivel global. Asta pentru a nu fi afectată competitivitatea europeană.
Impunerea unei taxe pe tranzacţiile financiare a fost convenită de preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel la summitul de la Paris de luna trecută.
Atunci vestea a fost primită cu scepticism de mai mulţi analişti şi intens criticată de bancheri.. La RFI jurnalistul Andrei Postelnicu explica de ce va fi aproape imposibil de aplicat: “Datorită naturii pieţelor financiare un mod de a întelege această taxă ar fi ca şi cum am vrea să impozităm fiecare pasăre migratoare care trece graniţa unui stat UE.
Deci tranzacţiile care ar urma să fie impozitate sunt foarte multe, sunt foarte mari, au un volum şi o viteză de execuţie foar