Cupa Mondială de Rugby debutează vineri în Noua Zeelandă, ţară în care acest sport este o adevărată religie, o instituţie naţională. Sprijiniţi de un popor întreg, membrii echipei All Blacks sunt marii favoriţi ai competiţiei la care participă şi selecţionata României. Timp de o lună şi jumătate - până la finala din 23 octombrie - privirile pasionaţilor sportului cu balonul oval vor fi îndreptate spre antipozi.
"Kia ora" - "Bun venit" în limba maori.
Urarea le-a fost adresată tuturor celor care au venit în Noua Zeelandă . Celor 20 de echipe împărţite în 4 grupe dar şi spectatorilor veniţi să asiste la acest eveniment istoric pentru arhipelag. Ţara nu a găzduit niciodată o competiţie de o astfel de amploare chiar dacă echipa All Blacks sunt una dintre cele mai bune echipe de rugby din lume, poate chiar cea mai bună.
Alături de jucătorii naţionalei neo-zeelandeze, cele două insule de la antipozi mai sunt cunoscute pentru peisajele sale sublime si numărul impresionant de oi care trăiesc acolo, mult mai numeroase decât locuitorii - opt oi pentru un neo-zeelandez.
Ţara a reuşit în extremis să obţină organizarea acestei Cupe mondiale - probabil tocmai datorită faimei de care se bucură în întreaga lume jucătorii ei - alte state cu fuse orare mai adaptate retransmisiilor televizate - precum Japonia sau Africa de sud - şi cu infrastructuri sportive şi turistice mai performante fiind eliminate din cursa organziatorică.
Nu-i mai puţin adevărat că Noua Zeelandă a găzduit şi prima Cupă mondială, cea din 1987, dar atunci sportul cu balonul oval era încă amator şi puţin răspândit. Astăzi, disciplina a căpătat o anvergură planetară şi deci un interes pe măsură de unde şi dezamăgirea unora de a nu putea face profituri şi mai mari.
Spre deosebire de ediţiile precedente din Australia şi Franţa care au înregistrat recorduri de frecventare, de p