Cu 300 de euro te poţi relaxa în capitala Germaniei, unde nemţii nu lasă nici frunza să cadă.
Înainte de aterizare, îţi sar în ochi câmpurile perfecte lucrate de agricultorii nemţi. Nu vezi o pungă aruncată, vreo casă abandonată. Totul creşte la linie, în cerc perfect. Până şi copacii se înalţă spre cer într-un anumit fel, toţi respectând un set de reguli stricte. Oraşul nu prea are clădiri vechi.
Au rămas puţine, pentru că oraşul a fost în mare parte distrus în timpul Celui De-al Doilea Război Mondial. Însă tot ce s-a construit nou n-are prea mult oţel şi sticlă. Ai să vezi clădiri roşii lângă cele negre, alături de unele albe şi verzi. Arhitectura e atât de bine desenată, încât nu îţi va supăra ochiul, nu te va deranja la privire.
Orice detaliu contează
La fel ca în Bucureşti, Timişoara, Iaşi sau Cluj, au construit şi berlinezii blocuri, unele chiar seamănă cu cele de la noi. Însă doar în ceea ce priveşte proiectul de construcţie.
Au un plan urbanistic cu nişte reguli draconice care la noi sunt inexistente. Astfel, dacă la parter există o fereastră pe care e lipit într-un colţ un abţibild cu o muscă, până la ultimul etaj vezi acelaşi lucru. Nu se schimbă un milimetru de tencuială fără să respecţi regulile primăriei.
CU MIC, CU MARE. Dimineața, numărul bicicletelor aproape îl egalează pe cel al mașinilor
Pomii la control
Au şi nemţii cocalarii lor. Am văzut un şofer blond cu ochii albaştri scrumând prin geamul crăpat al maşinii şi apoi aruncând mucul de ţigară pe stradă. Altul, după ce s-a uitat în stânga şi în dreapta, şi-a aruncat şerveţelul la baza unui pod. Iar vreo doi au trecut ca prin pădure, pe culoarea roşie a semaforului. În vitrinele magazinelor e o întrecere a designerilor.
ISTORIE. Simbolic, în Piața Brandenburg, rușii, întruchipați de actori, pun și acum vize
Cizmele, pantofii sport, tricourile, blugii