Toată lumea din rugby-ul mare știe că e bine să te ferești de Scoția. Mai precis, că poți să te aștepți la orice din partea acestei echipe. De regulă, ea îi încurcă pe ceilalți, mai ales în Turneul celor 6 Națiuni. Și uneori se... încurcă singură. Altfel, Scoția este una dintre echipele majore ale rugby-ului chiar dacă nu a urcat niciodată pe podiumul Cupei Mondiale, iar ultimul ei succes în Turneu e din vremea în care acesta s-a disputat pentru ultima oară cu cinci echipe.
Istoria sportului cu balonul oval se leagă direct de Scoția, care, în 1871, a câștigat primul meci inter-țări, contra Angliei. Și nu oricum, ci cu 4-1, în fața a 4.000 de spectatori. Începutul secolului XX a fost unul glorios pentru selecționala care are ca emblemă ”ciulinul”: patru victorii în Turneul celor 4 Națiuni. Atunci, între 1900 și 1909, Scoția a disputat 32 de meciuri test, câștigând 17 și terminând două la egalitate.
70.000 de oameni pe ”Murrayfield”, la o victorie cu Anglia
În 1925, la Edinburgh s-a inaugurat stadionul ”Murrayfield”, iar 70.000 de oameni au venit atunci la meciul cu Anglia. Ecosezii s-au impus cu 14-11 și au realizat primul Mare Șlem din istoria naționalei lor de rugby. Acea echipă a primit un supranume pe măsură: ”Nemuritorii” (Immortals). După victoria din 1938, în competiția cu rang de Campionat European, a urmat o perioadă mai cenușie, în care trofeele câștigate au fost mult mai rare. În schimb, Scoția i-a încurcat pe ceilalți. În 2001, de pildă, a câștigat în fața Irlandei, care a pierdut trofeul în Six Nations și a ratat Marele Șlem din acest motiv (a terminat la egalitate de puncte cu Anglia, însă a avut un esaveraj inferior).
Incredibila ratare a lui Hastings în semifinalele Cupei Mondiale
În 1987, Scoția a participat la prima ediție a Rugby World Cup. Egală (20-20) cu Franța, victorioasă cu Zimbabwe (60