Cetatea bastionară de tip Vauban Alba Carolina a devenit un obiectiv turistic din ce în ce mai căutat de turiştii care ajung în Alba Iulia.
Este deja cunoscut faptul că punctul principal de atracţie turistică îl constituie partea animatoare a Cetăţii, mai exact gărzile militare, cu care mai toţi oaspeţii oraşului ajung să se fotografieze. Oamenii s-au obişnuit şi cu programul de schimbare a Gărzii, numărul vizitatorilor fiind mai ridicat, zilnic, în jurul amiezii.
Ţinuta soldaţilor din Garda Cetăţii nu are niciun element din portul românesc popular sau militar. Cetatea a fost construită de către iobagi români din Transilvania sub autoritatea militară austriacă, între anii 1715-1738 . Din Garda de pază a Cetăţii făceau parte şi militari români, care erau îmbrăcaţi în uniforme austriece, datorită conjuncturilor acelor vremuri.
Revenind la soldaţii care asigură în prezent paza obiectivelor din cadrul traseelor turistice, aceştia au păstrat stilul ţinutelor militare austriece de secol XVIII, pentru a păstra atmosfera autentică a fortificaţiei. Garda Cetăţii Alba Carolina a luat fiinţă în luna aprilie a anului 2006, la iniţiativa societăţii care administrează Traseul celor Trei Fortificaţii.
Primul corp de gardă a fost cel al artileriştilor care pot fi identificaţi după uniformele bleumarin. În aprilie 2009, cu ocazia primei ediţii a Zilei Cetăţii, a apărut ceremonialul schimbului de gardă ce are loc, de atunci, în fiecare zi, de la ora 12.00. Tot de atunci au apărut încă două noi corpuri de gardă: cea a porţilor şi garda călare, îmbrăcate în uniforme roşii sau gri.
Traseul parcurs de corpul militar în timpul ceremonialului de schimbare a Gărzii: Soldaţii călare vin pe strada Sinaia dinspre bisericuţa de lemn “Mihai Viteazul” spre Poarta Monetăriei, unde aşteaptă garda terestră şi toboşarii. Ple