În ultimii ani, mai multe persoane publice din Alba au fost acuzate că au colaborat cu fosta securitate. Unii au câştigat procesele, alţii se judecă în continuare. Istoricul Iacob Mârza este singurul care a fost declarat, definitiv şi irevocabil, colaborator.
Andrei Andreicuţ, ierarhul care a condus frâiele Arhiepiscopiei din Alba aproape două decenii, a fost deconspirat ca fost colaborator al Securităţii comuniste în anul 2007. La acea dată, Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Fostei Securiotăţi (CNSAS) punea în dreptul numelui său acuzaţia de poliţie politică. Potrivit dosarului de la CNSAS Numele său de cod era „Ionică", un diminutiv legat de perioada când era preot la o biserică din Turda, unde credincioşii îl ştiau drept „părintele Ionică“.
În acelaşi an, fostul disident Gabriel Andreescu publica în presa centrală extrase din dosarul de reţea al lui Andrei Andreicuţ. O mare parte din materialul publicat conţinea presupuse fapte extrem de grave. De departe, primează cea legată de trădarea secretului spovedaniei. Potrivit documentelor publicate, Andreicuţ l-ar fi denunţat pe unul dintre enoriaşii, care ar fi mărturisit în timpul Spovedaniei, că vrea să se căsătorească cu o străină. Se întâmpla pe 28 octombrie 1983.
Poziţia înaltului prelat
Înaltul prelat, ales Mitropolit al Clujului, în martie 2011, a susţinut în repetate rânduri că fosta Securitate, l-a urmărit ani la rând şi chiar l-a împiedicat să plece la studii în străinătate, deşi a luat de două ori examenele pentru o bursă de studiu. Mai mult, securiştii i-ar fi întors casa pe dos, pentru a găsi anumite scrieri ale părintelui Gheorghe Calciu, s-a opus numirii sale ca preot în Cluj şi ca duhovnic la Seminarul Ortodox din Cluj-Napoca.
„Ieşeam dintr-un sector productiv şi am îmbraţişat misiunea preoţească, şi acest lucru nu convenea. Mi-au intrat în casă,