Povestea a început cu Gazeta de Sud, atunci când articolul care înfăţişa nişte bieţi copii ce făceau 14 kilometri dus-întors pentru a ajunge la şcoală a văzut lumina zilei. Articolul a fost luat în seamă de directorul de imagine Dan Manolache şi regizorul artistic Bogdan Cristian Drăgan, de la TVR Craiova.
Cei doi au câştigat, anul acesta, Marele Premiu la Festivalul Televiziunilor Locale şi al Producătorilor Independenţi SIMFEST (23-28 august), cu filmul „O zi de şcoală“, care arată viaţa unor copii bătuţi de soartă, ale căror drepturi la educaţie parcă au fost uitate: „Ideea a venit de la Legea Educaţiei. Iniţial m-am gândit să fac o paralelă între politicienii care, în discursul lor megalomanic, spun tot felul de prostii, şi copiii amărâţi dintr-un sat. Trebuia un articol de care să mă leg, să pornesc în documentare. Şi am dat de articolul lui Eugen Măruţă. Pas cu pas, am ajuns la satul acela amărât, pierdut pe undeva printre dealuri“, a spus Dan Manolache.
El şi Bogdan Drăgan au avut „parte“ de o vreme execrabilă. Iarnă de februarie. „Erau nişte hârtoape incredibile“, au mărturisit cei doi. Drumul din acel sat era doar cu numele. Cu automobilul era imposibil de ajuns acolo. Chiar cei doi au recunoscut că au împins maşina de nenumărate ori, în final ajungând să încarce echipamentul într‑o căruţă şi să meargă în sat cu ea.
Nu numai ei au avut probleme cu transportul. „Astfel de cazuri sunt în toată Oltenia. Când am ajuns noi acolo, i se făcuse rău nu ştiu cui şi au trebuit să-l care doi kilometri cu pătura în spinare, iar salvarea aştepta la doi kilometri, pentru că nu putea să intre“, a mărturisit Dan Manolache. Tot în perioada petrecută de ei la Scurtu se întâmplase nenorocirea să moară cineva şi oamenii l-au cărat cu căruţa până jos.
„Sunt doar nişte gâgâlici de şapte-opt ani“
Când au ajuns în satul acela uitat de lume,