Spitalul Sf Maria din Iasi Sistarea apei calde in oras de catre SC CET Iasi SA pe termen nelimitat a creat probleme grave pentru spitale. Pacientii nu se pot spala, in sectiile unde e nevoie de apa calda aceasta este incalzita ori la resou, ori la aragazul alimentat de la butelie. Unii bolnavi care nu pot sta nespalati sunt nevoiti sa roage o asistenta medicala sa incalzeasca apa si sa se spele la lighean. Oricat ar incerca, ei nu pot sa faca dus sau baie cu apa rece intr-un spital. "Acolo unde este nevoie de apa calda se incalzeste la resou. Aproape zilnic pacientii care au arsuri trebuie sa faca baie. Este adevarat ca arsurile sunt toaletate cu ser fiziologic, dar acest ser trebuie incalzit deasupra unui vas cu apa calda. Pentru ca apa calda este intrerupta, trebuie sa incalzim apa la resou", a declarat dr. Marcel Burlacu, purtator de cuvant la Spitalul Sf. Maria din Iasi.
Majoritatea unitatilor medicale din Iasi nu pot suprasolicita reteaua de energie electrica, pentru ca exista riscul producerii unui incendiu. De aceea, nu in toate clinicile se poate incalzi apa la resou. Pentru a se evita o catastrofa, se foloseste resoul doar in clinicile in care e absolut nevoie de apa calda. Asadar, in perioada spitalizarii, bolnavul nu se poate spala.
Primarul Gheorghe Nichita a declarat in urma cu cateva zile, cand s-a luat decizia de sistare a apei calde in oras, ca nu are alta solutie. La Spitalul Sf. Spiridon, doar in clinicile de oncologie si hematologie sunt instalate boilere electrice pentru ca bolnavii sa aiba apa calda. In celelalte sectii nu s-au montat boilere din cauza ca nu se poate forta instalatia electrica. SC CET Iasi SA a intrerupt livrarea apei calde deoarece furnizorul a sistat alimentarea cu gaz a societatii ca urmare a datoriilor uriase pe care le are termocentrala.
Spitalul Sf Maria din Iasi Sistarea apei cal