Cu câteva zile înainte de comemorarea atentatelor din 2001, o organizaţie civică propune dragostea în locul răzbunării. Sursa: REUTERS
Dacă există cu adevărat şi în America biserici ale căror nume pot fi asociate cu sintagma "minune dumnezeiască", atunci Capela Sfântul Paul este cu siguranţă un astfel de locaş.
Construită în secolul al XVIII-lea, devenită loc de reculegere pentru primul preşedinte al Statelor Unite ale Americii, George Washington, capela a scăpat din atentatul din 11 septembrie 2001 fără măcar un vitraliu spart, deşi se afla la câteva sute de metri de "Gemenii" care sau prăbuşit.
"Remember to love"
După zece ani de la tragicul eveniment, iată că biserică de pe strada Fulton joacă din nou un rol important. În incinta sfântului locaş, activiştii unei organizaţii civice au început, joi, ceea ce s-a numit "New York, oraşul panglicilor albe".
La primele ore ale dimineţii zeci, apoi sute de oameni au primit, în curtea bisericii, câte o panglică albă, de câte o jumătate de metru, care avea imprimat la unul dintre capete "Remember to love" (Aminteşte-ţi să iubeşti!).
"Într-adevăr, acesta este mesajul nostru la zece ani de la atentate", spune Mark, un tânăr de culoare care munceşte de zor împărţind bucăţile de panglica albă. "Deci nu să urăşti, nu să te răzbuni, nu să arăţi că eşti ca cei care au pus la cale tragedia din 2001", subliniază acesta.
Este pentru prima dată, în ceea ce priveşte comemorarea atentatelor de la World Trade Center, când se foloseşte o astfel de metodă pentru a atrage atenţia asupra a ceea ce s-a întâmplat atunci, un îndemn de a ierta, dar de a nu uita.
Oamenii vin, primesc panglica, iau un pix dintr-un coşuleţ de nuiele, scriu câteva cuvinte şi apoi leagă panglica de orice loc care permite aşa ceva. Gardul înconjurător, gărduleţele din jurul florilor, stâlpii din apropiere, ba chiar grilajul staţ