Acordurile primei autosimfonii din lume vor răsuna astăzi în orașul german Mannheim, locul de naștere al automobilului, în prezența a peste 20.000 de spectatori. Într-un interviu acordat EVZ, compozitorul Marios Joannou Elia explică ce este autosimfonia, ce au în comun automobilele și muzica și cum a ajuns să folosească mașinile pe post de instrumente. Sursa: Arhiva personală Marios Joannou EliaSursa: Arhiva personală Marios Joannou Elia
1 /.
Evenimentul organizat astăzi în Mannheim reprezintă o celebrare a celor 125 de ani pe care automobilul îi împlinește anul acesta și va include peste 80 de modele de automobile. Deși are doar 33 de ani, Marios Joannou Elia a reușit să-și construiască deja o carieră de succes. A studiat la Universitatea de Muzică și Arte Dramatice Mozarteum din Salzburg, la Universitatea de Muzică din Basel și la Universitatea de Muzică și Arte Dramatice din Viena și a obținut un doctorat la Universitatea britanică Southampton. Perceput de critici drept un "unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai noii generații de compozitori" și drept "un magician al sunetelor", Joannou Elia înglobează în spectacolele sale instrumente neconvenționale și elemente multimedia.
EVZ: Ce este autosimfonia?
Marios Joannou Elia: Automobilul împlinește 125 de ani anul acesta. Pentru a celebra această invenție revoluționară, orașul Mannheim, locul de naștere al automobilului, mi-a dat sarcina de a crea autosimfonia: prima simfonie pentru mașini din lume. 80 de mașini, printre care modele Ferrari, Maserati, autobuze și camioane, vor "cânta" alături de o orchestră simfonică, două coruri, o formație vocală pop și 128 de percuționiști. Simfonia în aer liber va fi combinată cu un spectacol video, de lumini și de lasere.
Ce legătură există între muzică și automobile?
Un muzician sau un grup de muzicieni (așa numiți muzicieni de mașini)