Preşedintele Traian Băsescu a declarat sâmbătă că multe din ţările care păreau că îşi reiau creşterea economică au început să dea înapoi.
"Ştim ce avem de făcut în situaţia în care se deteriorează mediul economic în Europa. Suntem pregătiţi şi ne rugăm la Dumnezeu, şi la Germania, Italia, Franţa, Spania, care ne sunt pieţele pe care noi exportăm, să-şi menţină un nivel de creştere acceptabil pentru ca influenţa pe România să fie cât mai mică", a spus Băsescu la finalul discursului susţinut la Şcoala de vară a UNPR care are loc la Mangalia.
"Pot să fac un post-scriptum?Tot în zona foarte serioasă, că poate aşteptaţi de la mine şi o idee, un punct de vedere cu privire la evoluţiile care sunt. Vedem toţi că multe din ţările care păreau că-şi reiau creşterea au început să dea înapoi din punctul de vedere al creşterii, al şomajului. De aceea, guvernarea noastră în continuare se va desfăşura sub egida prudenţei".
Modificaţi sistemul!
"Până când nu vom modifica şi corecta sistemul, lumea civilizată nu va ieşi din criză. Ne trebuie un alt tip de abordare decât cel generat de politicieni şi bine primit de populaţie în ultimii 30-40 de ani. Trebuie să învăţăm un lucru esenţial pe care această criză ni-l spune minut cu minut, şi anume că nu putem trăi la nesfârşit din bani pe care să-i obţinem în viitor şi că cea mai corectă abordare este cea prin care trăieşti prin resurse", a afirmat şeful statului.
El a explicat să statul social a fost un instrument de luptă al sistemului capitalist împotriva celui comunist: "O luptă politică ce a fost necesară până acum 20 de ani. Din păcate, politicieni din lumea civilizată nu au ştiut când să o operească, au mers cu ea înainte până când au supradimensionat statele".
Un nou tip de stat
Traian Băsescu a mai spus că statul social a ajuns să acopere un tip de corupţie a politicienilor din t