Timp de 20 de ani, un grup de medici si biologi de la Universitatea din Uppsala (Suedia) au studiat evolutia vietii, testand doua grupuri de barbati si femei aflati la varsta a treia, pentru a identifica factorii care programeaza imbatranirea si in cele din urma, decesul.
Cercetarile sunt de lunga durata si impun rabdare
Grupul era compus din doua mii de persoane voluntare, toti suedezi, avand o varsta medie de 70 de ani la data inceperii experimentului, noteaza Factroom.
Decesele au inceput in proportie mai insemnata dupa primii 8 ani, accetuandu-se ulterior, astfel incat, dupa 13 ani, circa un sfert din lot era disparut.
Cercetarile axandu-se atat pe mijloace statistice, cat si pe cele strict biologice, au inceput luand in calcul influenta factorilor clasici, analizati in gerontologie: varsta, evolutia eventualelor boli, medicamentele administrate, variatia in greutate, fumatul, obiceiurile alimentare.
Dupa ce au eliminat influenta tuturor acestor factori, cercetatorii s-au oprit la prezenta in plasma umana a unei proteine, cunoscuta sub numele de "catepsina S", a carei existenta este codificata de gena.
"Catepsina S" ar putea ascunde codul vietii
Cercetarile efectuate si publicate in Technology Review au demonstrat ca nivelurile scazute de catepsina S, existente in organism, programeaza decesul persoanei intr-un interval de doua ori mai scurt decat in cazurile cand nivelurile sunt mai ridicate.
Decesul intervine atat prin imbatranire normala, cat si prin evolutia accelerata a unor boli deja existente, de obicei cele cardiace sau canceroase.
Concluzia cercetatorilor este ca, in functie de concentratia in organism a proteinei catepsina S, se poate diagnostica speranta de viata la un moment dat a persoanei in varsta, atat prin procesul natural de imbatranire, cat