SUA comemorează zece ani de la 11 septembrie 2001, dar continuă să lupte cu consecinţele atentatelor
Mâine se împlinesc 10 ani de la atacurile teroriste din Statele Unite. Ţara, care se confruntă în prezent cu probleme economice majore, comemorează zece ani de la atacurile asupra turnurilor World Trade Center din New York, ce au rămas înscrise în memoria colectivă a americanilor.
În cursul zilei de mâine, preşedintele SUA, Barack Obama, va merge la cele trei locuri în care s-au înregistrat victime: New York, Washington şi Shanksville (Pennsilvania). La New York, Obama va asista la ceremonii alături de fostul preşedinte George W. Bush, de primarul Michael Bloomberg şi de fostul edil-şef Rudolph Giuliani.
Ca în fiecare an, vor fi momente de reculegere la orele 8.46, 9.03, 9.59 şi 10.28 - orele la care avioanele pline cu pasageri au lovit turnurile World Trade Center (WTC) şi în momentele în care cele două blocuri masive s-au prăbuşit. Totodată, vor fi citite numele celor aproximativ 3.000 de victime, în prezenţa rudelor acestora.
La zece ani de la atentate, numeroase manifestări sunt prevăzute la New York şi în alte oraşe americane: momente de reculegere, expoziţii de fotografii, formarea de lanţuri umane în Manhattan, concerte în Lincoln Center (Times Square). Secretarul american pentru Securitatea Internă, Janet Napolitano, a declarat că Statele Unite sunt mai sigure decât erau înainte de 11 septembrie, fiind pregătite să înfrunte ameninţările. Cu toate acestea, mai mulţi membri ai Congresului au criticat deficienţele sistemului de securitate american.
Războaie costisitoare
Deşi a trecut deja un deceniu, Statele Unite luptă în continuare cu consecinţele atacurilor, confruntându-se cu două războaie costisitoare şi pierzând pentru totdeauna iluzia de a fi o superputere inatacabilă.
Aproape 100.000 de militari