11 septembrie 2001, cele mai sângeroase din istorie, au fost comise de 19 terorişti al-Qaida, care au deturnat patru avioane, lovind SUA chiar în inimă. Turnurile World Trade Center din New York s-au prăbuşit, clădirea Pentagonului a fost avariată. 3000 de oameni şi-au pierdut viaţa, dar, poate la fel de important, majoritatea americanilor, feriţi de-al lungul istoriei de războaie pe propriul teritoriu, au rămas înspăimântaţi de aşa-zisul terorism din interior, pe care la momentul respectiv nici nu îl bănuiau (vezi cea mai controversată foto de la 11 septembrie)
Represaliile nu s-au lăsat aşteptate. Osama a fost executat şi aruncat în ocean până la proba contrarie, Saddam Hussein a fost spânzurat, iar întreg spaţiul arab este bântuit de revoluţii antamate pe reţelele de socializare.
Justificările apar pe bandă rulantă. 11 septembrie 2001. Melissa Doi, în vârstă de 32 de ani , se află la etajul 83 al turnului de sud al WTC. Apel la 911:
- “Voi muri, aşa este?”, afirmă ea plângând.
- “Nu, nu, nu, nu”, răspunde operatoarea.
- “Voi muri, ştiu!”
- “Doamnă, doamnă, spuneţi-vă rugăciunile”, afirmă angajata în semn de consolare.
- “Doamne, te rog …”
La turnul de control din Boston, de unde au plecat cele două avioane deturnate către New York, un controlor întreabă: “Avem o problemă, acolo, avem un avion care a fost deturnat şi care se îndreaptă spre New … New York, şi avem nevoie de voi, avem nevoie de un F-16 sau altceva pentru a ieşi din situaţia asta”.
Răspunsul nu are nevoie de comentarii: “Suntem în viaţa reală sau este o simulare?”.
Din păcate, nu era o simulare. Fostul preşedinte american George W. Bush susţine că nu regretă nicio decizie luată după 11 septembrie, inclusiv războiul cu Irakul şi folosirea controversatelor tehnici de interogatoriu considerate ca fiind tortură, potrivit unui interviu publicat v