Pe 9 septembrie, la sediul central al Bibliotecii Judeţene "Panait Istrati", a avut loc vernisajul expoziţiei documentare prilejuită de împlinirea a 180 de ani de la prima menţiune a pompierilor brăileni.
Evenimentul a fost organizat de către Consiliul Judeţean Brăila - Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati", Serviciul Judeţean Brăila al Arhivelor Naţionale şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Dunărea" al Judeţului Brăila (ISU).
Au participat reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, Consiliului Judeţean, Primăriei Brăila şi personalul instituţiilor organizatoare. Expoziţia poate fi vizitată până pe data de 23 septembrie 2011.
Cea mai veche menţiune documentară despre pompierii din Brăila datează din 1831, mai precis de la aplicarea Regulamentului Organic în Ţara Românească şi constă în porunca Divanului Săvârşitor al Principatului Valahiei către Magistratul oraşului Brăila.
Acest act se poate numi ,,Certificatul de naştere" al pompierilor brăileni. Serviciul de combatere a incendiilor a fost dotat cu două tulumbe, cumpărate de la Odesa în 1834, iar pentru iniţierea pompierilor în utilizarea lor, a fost numit, de la Bucureşti, un om cu experienţă în acest meşteşug.
În 1863 a fost realizat un local special pentru pompieri, operă a arhitectului Dumitru Poenaru.
Secţia de pompieri a oraşului Brăila s-a înfiinţat la 1 aprilie 1874, în cadrul Bateriei Galaţi din Divizia a III-a prin Legea privind reorganizarea serviciului de pompieri pe baze militare din 12 martie 1874. Acest moment a consfinţit militarizarea, în cea mai mare parte, a serviciului de pompieri şi preluarea de Secţia de pompieri a unor prerogative ale artileriei teritoriale.
Despre bravura dovedită de pompierii brăileni s-a auzit şi în capitală. Astfel, ca urmare a intervenţiilor curajoase şi deosebit de periculoase la Moara Violatus, din 24 - 25 iulie 1912, au