Atentatele de la 11 septembrie 2001 au produs schimbări profunde în viaţa de fiecare zi a întregii omeniri: de la războaiele împotriva terorismului până la călătoriile cu avionul. Costurile schimbărilor antrenate de atentate sunt enorme: mii de morţi şi mii de miliarde de dolari.
La zece ani de la tragedie, administraţia de la Washington a reuşit să decapiteze organizaţia Al-Qaida - considerată responsabilă pentru atentatele de la 11 septembrie, ucigându-l pe liderul ei, Osama bin Laden. Sute de acoliţi, gata să comită noi atentate în lume, au fost prinşi de serviciile de informaţii şi armata americană, cu ajutorul aliaţilor din Europa şi din lumea arabă. Totuşi, SUA nu-şi permit nici măcar acum, la un deceniu după atacurile de la World Trade Center (WTC), în care au murit peste 3.000 de oameni, să lase jos garda antiteroristă. În continuare, Al-Qaida şi talibanii afgani duc o luptă de gherilă susţinută împotriva „cruciaţilor" occidentali. Organizaţia are tentacule puternice în Asia şi mai ales în Africa. Iar America nu este încă sigură, comentează „The Economist".
137.000 de civili, ucişi
„Deşi Osama bin Laden nu a reuşit să înfiinţeze califatul la care visa, unul din scopurile sale, şi anume să tragă America în războaie sângeroase pe pământ musulman, s-a împlinit", notează „The Economist". Atentatele de la WTC au dus la invadarea Irakului în 2003 şi la începerea unor războaie în Irak şi Pakistan. Urmările acestor lupte: 7,8 milioane de refugiaţi din cele trei ţări şi 137.000 de civili ucişi.
Un război de mii de miliarde
Teatrele de război din Orientul Mijlociu, socotind recompensele, îngrijirea medicală a veteranilor şi alte plăţi compensatorii, au costat America cel puţin 4.000 de miliarde de dolari, susţine revista. Este exact suma deficitelor bugetare ale SUA cumulate în şase ani, din 2005 până în 2010. Irakul